Senaste nyheterna! 

BygglovsCafé

BygglovCafé är en plats där man kan få hjälp och rådgivning kring bygglov och andra tillstånd som krävs vid byggnation. Det är även en plats där man kan träffa andra intresserade och utbyta idéer. Genom att besöka ett bygglovcafé kan man få hjälp med att förbereda sin ansökan om bygglov och öka chansen att få den godkänd.


Tid: Tisdagar, Kl 17:30- 18:30

Plats: A'mon Art Café, Munkebäcks Alle 14, Göteborg

Pris: 95 kr

Bygglov

Att söka bygglov innebär olika steg. Här kan du läsa om av vad de olika stegen innebär:

1. Förbered dig

Ta reda på om du behöver bygglov för det du vill bygga, vad detaljplanen säger för ditt område och vad för underlag du måste lämna in. Använd gärna vår steg-för-steg guide för just det du vill bygga. 

Vad ska du bygga?

Här är det dags att kontakta en arkitekt. Vi kan gärna hjälpa till för att ta fram bygglovs handlingar och alla info. som krävs. 

2. Ansök via e-tjänst

Ansök om bygglov enkelt via kommunens e-tjänst eller mejla ansökan via ansöknings blanketten. När du väl har sökt kan du också följa ditt ärende genom att logga in med din e-legitimation. Korrekta ansökningshandlingar gör att vi kan behandla din ansökan eller anmälan snabbare.

Vi på Bostadslyftet kan gärna hjälpa till med ansökan.

3. BN:s granskning

När BN:s handlägger ditt ärende kontrollerar dom bland annat din ansökan eller anmälan mot eventuell detaljplan, kommunens översiktsplan och plan- och bygglagens bestämmelser om byggnadens utformning och placering.

I vissa ärenden behöver dom höra dina grannar eller andra myndigheter. Det kan till exempel handla om att din ansökan inte stämmer med detaljplanen, att du vill bygga utanför detaljplanerat område eller frågor om vatten och avlopp. Om dina grannar eller några myndigheter har synpunkter på din ansökan får du ta del av deras svar och får möjlighet att bemöta dem. Efter det tar dom ställning till om du kan få bygglov eller inte.

4. Beslut

När BN har granskat ärendet och fått in eventuella remissvar kan dom fatta beslut. Det är politikerna i byggnadsnämnden som beslutar om bygglov, men många beslut tas också på delegation. Det betyder att tjänstemännen på kommunen fattar beslut efter nämndens riktlinjer.

När beslutet är klart expedierar dom det och du får ta del av det. Om dina grannar har haft synpunkter på ditt ärende får även de ta del av beslutet och har möjlighet att överklaga. Övriga grannar får ett meddelande om att dom har fattat ett beslut.

Två vardagar efter dom expedierat beslutet publiceras en kungörelse i Post- och inrikestidningar, som Boverket ger ut.

5. Eventuellt överklagan

Man kan överklaga både avslag och positiva beslut. Om du vill överklaga ett beslut ska du skicka in en skrivelse till kommunen senast 21 dagar efter det att du har tagit del av beslutet. Om överklagan har kommit in i rätt tid skickar dom vidare den till Länsstyrelsen i Halland. Om din överklagan har kommit in försent får du ett beslut om att den avvisas.

I skrivelsen ska det framgå vilket beslut du överklagar genom att ange beslutsdatum och beslutsnummer, ärendets diarienummer och vilken fastighet beslutet gäller. Du ska också meddela varför du tycker att beslutet är felaktigt och hur du vill att det ska ändras. Uppge ditt namn, din adress och ett telefonnummer. Om du använder dig av ett ombud måste du skicka med en fullmakt.

6. Laga kraft

När ett beslut har fått laga kraft innebär det att beslutet inte längre kan överklagas, tiden för överklagande har alltså gått ut. Ett beslut som har överklagats får laga kraft först då sista instans har avgjort målet. Om ingen överklagar ett bygglovsbeslut får det laga kraft fyra veckor efter att det har kungjorts i Post- och inrikestidningar, samt tre veckor efter att alla som ska ta del av beslutet har tagit del av beslutet.

Giltighet för bygglov och startbesked vid anmälan

Ett bygglov gäller i fem år från det datum bygglovet fick laga kraft. För att lovet ska vara giltigt måste du dessutom börja byggarbetet inom två år från det att lovet fick laga kraft. Om du inte har börjat byggarbetet inom två år förfaller bygglovet och du får då ansöka på nytt.

Ett startbesked för en anmälan (till exempel en eldstad eller en komplementbyggnad) gäller i två år. Du måste börja och avsluta arbetet inom två år från att du fick startbesked.

7. Tekniskt samråd

Vid de flesta nybyggnationer och större tillbyggnader behöver vi ha ett så kallat tekniskt samråd tillsammans. Både byggherren och kontrollansvarig ska vara med på det tekniska samrådet.

Vid samrådet går vi igenom:

  • arbetets planering och organisation
  • förslag till kontrollplan och andra inlämnade handlingar
  • hur identifiering av avfall och återanvända byggprodukter har gjorts
  • behov av arbetsplatsbesök eller andra tillsynsåtgärder
  • behov av ett färdigställandeskydd
  • behov av utstakning
  • behov av ytterligare handlingar inför beslut om kontrollplan eller startbesked
  • behov av ytterligare samråd
  • krav på tillstånd av eller anmälan till någon annan myndighet
  • slutsamråd och slutbesked.

Om samrådet gäller en rivningsåtgärd går dom även igenom hur eventuellt farligt avfall har inventerats.

Stora byggprojekt kan behöva flera tekniska samråd och att dom diskuterar delar av projekteringen i ett tidigt skede.

Vid enklare byggen, till exempel uterum och installation av eldstad, behövs inget tekniskt samråd för att du ska få startbesked. Då får du skriftligt reda på vilka handlingar du behöver lämna in för att få startbesked.

8. Startbesked

När du har fått ett startbesked får du börja bygga. Startbeskedet får du när kontrollplanen är godkänd och du har lämnat in alla handlingar som behövs för startbeskedet.

Om du vill göra ändringar i utformningen av din byggnation efter att du fått bygglov eller startbesked, så behöver du stämma av dessa med bygglovsavdelningen innan du gör ändringarna.

9. Arbetsplatsbesök

Vid de flesta nybyggnationer och större tillbyggnader gör dom minst ett arbetsplatsbesök under byggtiden. Vid besöket tittar dom bland annat på hur bygget följer bygglovet och kontrollplanen. Din kontrollansvarige ska vara med vid besöket.

Vid enklare byggen, som till exempel växthus eller mindre tillbyggnader, behövs inget arbetsplatsbesök.

10. Slutsamråd

När bygget håller på att bli färdigt meddelar du dom på kommunen och dom håller ett slutsamråd, oftast på byggarbetsplatsen. Byggherren, kontrollansvarig och representanter från kommunen ska vara med på mötet. Vid samrådet går vi bland annat igenom om bygget följer kontrollplanen, att eventuella villkor i startbeskedet är uppfyllda och om det har skett några avvikelser.

Vid enklare byggen, som till exempel växthus eller mindre tillbyggnader, behövs inget slutsamråd.

11. Slutbesked

Innan du flyttar in eller börjar använda din byggnad behöver du få ett slutbesked från kommunen. Du får slutbesked när du som byggherre har visat att alla krav som gäller för bygget enligt lovet, kontrollplanen, startbeskedet och beslut om kompletterande villkor är uppfyllda och att byggnadsnämnden inte haft anledning att ingripa. Det är du som byggherre som begär att få ett slutbesked.

Om kommunen inte kan ge slutbesked

Vid mindre brister kan byggnadsnämnden ge slutbesked med anmärkning. Om bristerna är större kan byggnadsnämnden ge ett tillfälligt, så kallat interimistiskt slutbesked, som är beroende av att bristen rättas till eller att en viss kontroll som behöver göras i ett senare skede utförs.

Vad är arkitektur?

Vi får in till oss nästan varje dag frågor från allmänheten, vuxna, barn och även våra praktikanter och studerande om vad är arkitektur. Vi har här på Arcotify/Bostadslyftet försökt sammanställa och svara frågan. 

Arkitektur är en konstform som har utvecklats över tid och som ständigt förnyar sig själv. Under de senaste åren har det skett stora förändringar inom arkitektur som har påverkat hur vi bygger och utformar våra städer och byggnader. Här är några av de senaste trenderna och innovationerna inom arkitektur.

Hållbarhet och miljömedvetenhet 

Hållbarhet och miljömedvetenhet är viktiga faktorer inom arkitektur idag. Arkitekter och byggherrar strävar efter att bygga byggnader som är energieffektiva och som minimerar sin påverkan på miljön. Detta har lett till utvecklingen av gröna byggnader, som är byggda med hållbara material och utrustade med solpaneler och andra miljövänliga teknologier.

Digitalisering och teknologi 

Digitalisering och teknologi har också haft en stor inverkan på arkitektur. BIM (Building Information Modelling) har blivit alltmer populärt som ett sätt att visualisera och planera byggnader i 3D, vilket har förenklat processen och gjort det möjligt att planera och genomföra byggprojekt på ett mer effektivt sätt.

Smart byggande 

Smart byggande är en annan trend som har blivit allt vanligare inom arkitektur. Genom att använda IoT (Internet of Things) teknik och automatisering kan byggnader bli mer energieffektiva, säkrare och mer bekväma. Tekniken kan till exempel användas för att styra belysning och värme i byggnader och för att övervaka säkerheten.

Flexibilitet och anpassningsbarhet 

Flexibilitet och anpassningsbarhet är också viktiga faktorer inom modern arkitektur. Byggnader ska kunna anpassas efter behov och användning över tiden, vilket har lett till utvecklingen av mer modulära och anpassningsbara byggtekniker.

Slutsats 

Arkitektur är en konstform som ständigt förnyar sig själv, och dessa senaste trender och innovationer visar hur arkitektur och byggteknik utvecklas och anpassar sig efter samhällets behov. Det är spännande att se hur dessa trender och innovationer kommer att påverka våra städer och byggnader i framtiden, och hur de kommer att bidra till en mer hållbar och tekniskt avancerad värld.






www.bostadslyftet.nu


Arkitekt för en dag!

I veckan har vi på Bostadslyftet varit på Nova montessoriskola två gånger och haft workshop med barnen i åk 1 och 2, vilka otroliga talanger! Barnen har fått prova på att vara arkitekt för en dag de har designat sina egna drömhus och byggt fantastiska strukturer. De har lärt sig att använda olika former och skapa en helhet, hur man ska tänka för att bygga stabilt, hur man arbetar tillsammans med andra och mycket mycket mer! 

Vi på Bostadslyftet är otroligt imponerade av barnens insats! Både vi och barnen har haft fantastiskt roligt I slutet fick alla barn ett diplom och kan nu titulera sig som den lilla arkitekten Vi kommer komma till fler skolor och även framöver anordna workshop på fritiden där barnen kan delta och lära sig ännu mer och ha kul tillsammans med oss. 

Eftersom det finns så stort intresse så kommer vi fortsätta med våra workshop. Kolla gärna in www.https://www.arkitekturtillsammans.se/ och anmäl dig på vår kommande aktivitet. 

Varför är det viktigt för oss att fortsätta med det här?

Att uppmuntra och utveckla barns kreativitet är en viktig del av deras utveckling och välbefinnande. Genom att delta i olika kreativa aktiviteter kan barn utveckla sin självkänsla, självuttryck och fantasi. Att arbeta med barns kreativitet kan också hjälpa dem att lösa problem på ett annorlunda och kreativt sätt.

En av de kreativa aktiviteter som kan vara särskilt givande för barn är att delta i arkitekt workshops. Arkitekt workshops ger barn möjlighet att utforska och uttrycka sin kreativitet genom att skapa byggnader och andra strukturer. Genom att arbeta med olika material och verktyg kan barnen utveckla sin tekniska förmåga och skapa något unikt och personligt.

Dessa workshops kan också ge barnen möjlighet att lära sig om arkitektur och design. Genom att undersöka olika stilar och byggnadsverk kan barnen utveckla en förståelse för hur byggnader är konstruerade och fungerar. Dessa workshops kan också vara ett sätt att introducera barn till matematik och geometri på ett kreativt och engagerande sätt.

Sammanfattningsvis är det viktigt att uppmuntra barns kreativitet och delta i olika kreativa aktiviteter. Arkitekt workshops är ett bra sätt att göra det på, och kan hjälpa barnen att utveckla sin tekniska förmåga och lära sig om arkitektur och design på ett kreativt sätt.

www.arkitekturtillsammans.se


Lov & anmälningsplikt

Bygg-, rivnings- och markåtgärder kan delas in i tre kategorier:

  • åtgärder som kräver bygglov, rivningslov eller marklov,
  • åtgärder som kräver anmälan och
  • åtgärder som varken kräver lov eller anmälan.

Bygglov

Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av byggnader. Bygglov krävs även för vissa andra anläggningar än byggnader. Inom detaljplanelagt område krävs också bygglov för skyltar och ljusanordningar.

Bygglovsbefriade åtgärder för en- och tvåbostadshus

Vissa åtgärder som normalt kräver bygglov är bygglovsbefriade för en- och tvåbostadshus. Vissa av de bygglovsbefriade åtgärderna för en- och tvåbostadshus kräver anmälan.

Tidsbegränsat bygglov

Byggnadsnämnden får besluta om tidsbegränsat bygglov för åtgärder som är avsedda att pågå under en begränsad tid.

Bygglov för ändamål av säsongskaraktär

En åtgärd som är av säsongskaraktär och som upprepas varje säsong under flera år i följd kan få ett bygglov för ändamål av säsongskaraktär.

Rivningslov

För att riva byggnader eller delar av byggnader kan det krävas rivningslov. Istället för rivningslov krävs det ibland en anmälan till byggnadsnämnden. För vissa byggnader krävs varken rivningslov eller anmälan.

Marklov

Schaktningar eller fyllningar kan kräva marklov. Marklov kan även krävas för trädfällning och skogsplantering. Det kan även krävas marklov för markåtgärder som kan försämra markens genomsläpplighet.

Anmälan

En åtgärd som inte behöver lov kan kräva anmälan, det vill säga vara anmälningspliktig. Exempel på sådana åtgärder är ändring av byggnaders konstruktion eller planlösning och installation av eller ändring av tekniska installationer i byggnader.

Förhandsbesked

Ett förhandsbesked kan sökas för att få besked om en åtgärd kan tillåtas på en viss plats.

Villkorsbesked

Den som ska utföra en bygglovspliktig åtgärd kan begära ett villkorsbesked. I ett sådant besked framgår byggnadsnämndens bedömning av vilka villkor som åtgärden kommer att omfattas av för att uppfylla utformningskraven i plan- och bygglagstiftningen.

Ändrad lovplikt i detaljplan och områdesbestämmelser

I detaljplan och områdesbestämmelser är det i vissa fall möjligt att föra in bestämmelser som minskar eller utökar den generella lovplikten inom hela eller delar av ett område.

Åtgärder får inte strida mot lov, detaljplan eller områdesbestämmelser

Åtgärder som avser byggnadsverk, tomter eller allmänna platser ska genomföras så att de inte strider mot den detaljplan eller de områdesbestämmelser som gäller eller mot det lov som har getts för åtgärden. De bygglovsbefriade åtgärderna får dock utföras i strid mot detaljplan eller områdesbestämmelser.

Fotogalleri


Stort tack till er alla som var med och förgyllde vårt event och Julfikade med oss och våra kunder, affärspartner och drivna konsulter. Vi fick också veta "Arkitekt för en dag" fortsätter till fler skolor i syfte att väcka intresse om arkitektur och ingenjörskonst hos fler barn och ungdomar här i Halland och Västra Götalands län. Vi tror att jakten på nya talanger och lösningen på framtida brister på kompetensförsörjningen börjar i tidiga ålder. 

Denna kväll  bjöd också på fantastiska presentationer av VD/grundare Arcotify/Bostadslyftet AB Leila Heydari och även föreläsning av Stephan Philipson en dynamisk och inspirerande utbildare och föreläsare med mångårig erfarenhet inom marknadsföring och försäljning. Med bakgrund som yrkesmilitär, marknadschef, utbildare av exportsäljare samt med ett genuint intresse som politiker har han en spännande och intressant bakgrund som han gärna delade med  sig för kvällens nyfikna gäster. . Många tänkvärda exempel på vilka egenskaper som krävs för att mötta dina kunder när endast dina personliga egenskaper kan hjälpa dig. Och mycket mer som konkret matnyttigt och som levererades med precision

Efter affärsmingel lämnades stafettpinnen till Mustafa Mustafa i samarbete med WeEducate, WeQube AB. Mustafa är en social entreprenör, inspiratör och efterfrågad föreläsare. Han bjöd på en en interaktiv redogörelse för vilka vi är under ytan. Genom att kombinera det senaste inom vetenskapen med sina egna livsberättelse lyfta de inneboende krafterna vi alla bär med oss. Och kanske fick vi en glimt om universums största hemligheter. Vi kan lova att mysterium och fler hemligheter kommer avslöjas under våren 2022!

Efter ett fantastiskt spännande och hektiskt år så är det nu dags för oss att ta lite ledigt, fira Jul & Nyår och ladda batterierna. Och hoppas på nya affärspartner, fler affärer och tillväxt för alla aktiva inom näringslivet här i Västkusten och hela Sverige i övrigt! För att utan småförtagare, inga nya jobb, ingen välfärd och ett tryggt samhälle!  

God Helg på er alla!

/Team Bostadslyftet & WeQube - #PowerTeam


Välkommen på en värmande Julfika!

Den 15 december 16:15 hos Arcotify/Bostadslyftet AB på Åby Arenavägen 8A, Mölndal

Varmt välkommen att i lugn och ro mingla skaffa nya affärspartner och julfika en stund med oss. Vi bjuder också på spännande föreläsningar om kommunikation och ledarskap. Hoppas vi ses!


Vi på Arcotify/Bostadslyftet AB & WeQube AB vill bjuda våra kunder, samarbetspartners och kollegor i branschen på en värmande julfika. Vi hoppas att få avnjuta julfika och lite julstämning och matnyttig föreläsning tillsammans med dig!

16:15 - Mingel och Fika

17:00 Vad händer hos oss! Presentation Bostadslyftet AB - Leila Heydari 

17:15 - "Vad gör du när strömmen bryts och alla batterier är tomma" - Stephan Philipson.

Stephan är en dynamisk och inspirerande utbildare och föreläsare med mångårig erfarenhet inom marknadsföring och försäljning. Med bakgrund som yrkesmilitär, marknadschef, utbildare av exportsäljare samt med ett genuint intresse som politiker har han en spännande och intressant bakgrund som han gärna delar med sig av. I den aktuella föreläsning får man tänkvärda exempel på vilka egenskaper som krävs för att mötta dina kunder när endast dina personliga egenskaper kan hjälpa dig.

17:45 - "Jag har en Hemlighet" - Mustafa Mustafa

Alla har hemligheter. Vissa stora få, vissa flera små. Vissa är oerhört viktiga att dela med sig av, men svåra att förmedla. Vissa är hemskt viktiga att behålla, men sprider sig som virus. Vilka skulle vi vara utan hemligheter? Det är viktigt att förstå att hemligheter har en viktig roll i samhället. Hur? Relationsbygge och tillit. Hemligheter har olika betoning, vissa är bra, och vissa är mindre bra. Hur påverkas vi av hemligheter och vad kan vi lära oss om vad vetenskapen säger? Här presenteras en interaktiv redogörelse för vilka vi är under ytan. 3 livsbaserade händelser kommer att redovisas i hand med forskning. Därefter diskuterar vi innebörd, och låter se vidare utveckling. Vi kommer även att upplysa om tre av universums största hemligheter. Välkomna till ett mysterium!

Mustafa från WeEducate, WeQube är en social entreprenör, inspiratör och föreläsare. Hans passion är att göra social impact, jobba med människor och honung. Mustafa Mustafa beskriver själv sig som en hopplös romantiker.

18:15 - Eftermingel...

Registrering krävs: Begränsad antal platser!

För mer information kontakta gärna Rabbiya på rabbiya@arcotify.se (0762424660)

Det går också bra att vidarebefordra denna inbjudan om du har någon kollega som då kan anmäla sig själv. Vi vill informera om att vi kommer att ta mingelbilder för att kunna använda i våra digitala kanaler. Om du inte vill synas på bild är det bara att säga till fotografen på plats.

Tack Leila Heydari & Mustafa Mustafa två fantastiska värdar under den magiska kvällen - Nätverksträff - kvinnor inom bygg och teknik! Stort tack till Amanda Motta planarkitekt som berättade om sina erfarenheter och upplevelse av svensk arkitektur och projekt Universitetscampus Laranjeiras do Sul - Brasilien. Vi fick också möjligheten att stolt presentera vår nya samarbetspartner Natalie Comrin från Comrin Advokatbyrå AB. Vi vill också passa på och tacka våra härliga föreläsare Anette Nääs med massa boost, kraft och energi med konkreta tips och verktyg inom presentation och kommunikationsteknik. Och Marko som delade sin erafanhet, djupa kunskap, inom företagande och entreprenörskap - en idéföreläsning kring Framtidens Företagande. 

Slutligen alla ni Rabbiya Ijaz Sanaz Kaveh Linda Engström Bahareh Ghavami.M Berivan Mezori Bodil Stahre Camilla Helg Eva-Lotta Klasson Johanna Isaksson Lina Tasevski Linda Luka Nhi Tran Pauline Hedlöf Sofia Forssell Trine Knutsen Schjølberg Ulrika Johnsson Sahar Aliakbar Caroline Klamas Jeanette Borg Jasmine Jose Eirin EdefurRima Sajjan m.fl. som deltog, nätverkade, skapade nya synergyer och gjorde kvällen så givande och magisk. Vi fortsätter bygger vår PowerTeam med många fantastiska individer, verksamheter och förmågor som utvecklas och utvecklar och gör skillnad i vårt närområde och världen i övrigt.

#powerteam #teknik #arkitektur #entreprenörskap 

Ny medarbetare

08.06.2021

Vi vill med glädje berätta att nu stärker vi upp Kungsbackakontoret med en erfaren arkitekt/Certifierad tillgänglighetssakkunnig som har gedigen erfarenhet inom branschen. Norma Segura vet vad som krävs gällande olika skede från skissning till färdiga handlingar/ BH, renoveringsobjekt och tillgänglighetskrav. Norma Segura varmt välkommen till vårt...

Nu har Bostadslyftet AB Arkitekter deltagit vid markanvisningstävlingen för två flerbostadshus i Borås Stad. Vi tycker att det har varit oerhört intressant och lärorikt att delta vid arkitekttävlingar och ser framemot att delta i fler kommande projekt vad gäller arkitekttävlingar och upphandlingar.

EU-kommissionens ordföranden Ursula von Leyen introducerar kommissionens planer för Bauhaus rörels. "Det här handlar om hur vi vill leva efter pandemin, samtidigt som vi respekterar planeten och skyddar vår miljö. Det finns så många bra idéer därute - låt oss tillsammans få ihop dem", säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett...

Attefallshus

05.01.2021

Det byggs ca 6000 attefallshus i Sverige varje år. Flertalet alltså 85% är komplementbyggnad och resterande komplementbostad enligt insamlad statistik för ansökningar till kommuner. Branschen omsätter två miljarder per år. Faktorer som tomt priser, befolkningstillväxt, goda möjlighet att hyra ut gör att i och omkring storstadsregioner byggs flest...

En kunskapsintensiv dag arrangerad av Loop Rock i Göteborg som bjöd på spännande diskussioner om hållbart byggande och digitalisering.